teknik_adam
teknik_adam
02 Şubat 2011

kömürlü merkezi ısıtma ısınmama problemi

45 daire üç blok ve 500000 kcal ve 250000 kcal iki kazanla verimli bir ısınma yakalayamadık. sıcak iklim bir bölgede olmasına rağmen daire içleri 19 da kalıor. kazan sıcaklığını artırsak bile bu fazla değişmior. pompalar 6/125 alarko ncp pompalardır.peteklerin altı soğuk bu arada.


hvac
Uzman hvac
02 Şubat 2011

        Eğer üç blok toplamı 45 daire ise ve ısıtılacak alan çok büyük değilse kazanların mantıken yetmesi gerekir.Ama eğer radyatörlerin alt kısımları sürekli soğuk kalıyorsa o zaman pompamız yetersiz kalıyor demektir.Çünkü kazan dairesi ya ortada bir yerde yada bloklardan birisinin altındadır ki hem yatay mesafe hemde 3 blokluk statşk yükseklik söz konusudur.Burda pompayı seçerken yine kazan kapasitesinden debiye geçebilirsiniz, fakat basma yüksekliğini seçerken yatay mesafeleri ve 3 blok olduğunu unutmadan pompa seçimi yapmanızda fayda var.Mesela kazan sistemine bir denge kabı yaptıktan sonra her blok altına ayrı birer pompa koymakta bir çözüm olabilir.



cafer.
cafer.
03 Şubat 2011

pompalar gidiş hattında mı     dönüşte mi  acaba


teknik_adam
teknik_adam
04 Şubat 2011

pompalar dönüş hattında ve kazan son blokun altında atayda arlarında 30 mt mesafe var.


hvac
Uzman hvac
04 Şubat 2011

        750.000 kcal/h. toplam kazan kapasitemiz, bu durumda Q=37,5 m3/h. bir pompa debimiz var.Basma yüksekliğimiz kabaca 6 mSS.Ayrıca NCP AL 6/125'ten ziyade NCP AL 10/125'in debisi grafiğinden incelerseniz daha uygun görünüyor.Basma yüksekliği ve debiyi kestirirseniz bunu rahatça görebilirsiniz.NCP AL 8/125 debiyi kurtarmakta, fakat debi uygunken basma yüksekliğiniz kurtarmamakta.Q=37,5 m3/h.'te H=4 m. NCP AL 10/125 ise Q=37,5 m3/h.'te h=5,7 m. gibi ki yeter görünüyor.



teknik_adam
teknik_adam
05 Şubat 2011

ama 2 adet 5/125 2 adette 6 /125 mevcut


cafer.
cafer.
06 Şubat 2011

pompalar kesinlikle basma hattında olmalı her blok için ayrı pompa çalışmalıdır


teknik_adam
teknik_adam
08 Şubat 2011

peki anyana olan üç bloktan her gidiş hattı için pompamı kullansak. normalde kullandığımız dönüş kollektrüne sadece bypass bırakıp pompaları gidiş kolonlarına atmak. çözüm sağlarmı sizce arkadaşlar.


teknik_adam
teknik_adam
08 Şubat 2011

peki yanyana olan üç bloktan her gidiş hattı için pompamı kullansak. normalde kullandığımız dönüş kollektrüne sadece bypass bırakıp pompaları gidiş kolonlarına atmak. çözüm sağlarmı sizce arkadaşlar.


hvac
Uzman hvac
08 Şubat 2011

Eğer üç pompayı ayrı ayrı koyarsanız hidrolik denge sıkıntısı yaşayabilirsiniz, bunun yerine denge kabı ile işi çözebilirsiniz.Kazanlar kendi arasında, tesisatlar kendi arasında devirdaim yapar.


lecealex
Uzman lecealex
08 Şubat 2011

anladığım kadarı ile 250000 lik kazan tek bloga 500000 lik kazan 2 bloğa bakıyor küçük kazana ncp 6/125 yeterli gelir büyük kazana en az ncp 8/125 gereklidir yatay mesafe fazla gerekirse bir üst değer yani 10/125 kullanmanız gerekir ısınmama sebebi sirkülasyon pompasıdır.pompanın gidişte olması bence daha uygun olur



teknik_adam
teknik_adam
12 Şubat 2011

mss e göre ncp 6 /125 pompa fala bile.binalar 6 şar katlı.sıkıntı yok değerlerde.ayrıca pompa gidiştede olsa , dönüştede olsa aynı işi görecektr.biz hesaplarımızı her zaman buna göre yaparız.değişen bişey olmaz.dönüşte olursa sadece imbisat dönüşün kısa devre yapma durumu sözkonusudur bununda tedbiri alınırsa sıkıntı çıkmaacaktır.


makina68
makina68
12 Şubat 2011

Anladığım kadarıyla tesisat çalışır vaziyette. En az maliyetle problemi çözmek mantıklısı. Sistem tek zonlu yapılmış. Şunları yapalım.

1-Pompa basma yüksekliğini şöyle bir kontrol etsek: Pompanın bastığı tesisatın pompanın bulunduğu yere göre (en + boy + yükseklik) x 0.03 x 1,1 formülüne göre hesaplayın. ölçüleri m. alın sonucu mss olarak monte ettiğiniz pompa kataloğundan karşılaştırın. Debi:kurulu kapasite(kcal/h) /20000 formülünden m3/h alın.

2-Ayrıca sistem açık imbisatlı olduğundan kazanın ve imbisatın en yüksek binaya kurulmusı gerekir. atmosferden sisteme havanın, pompa emişinden dolayı girmemesi için: imbisat deposunun alt tabanı, deponun bulunduğu bloktaki en üst katlara kurulu peteklerden  (banyolara yukarıya asılabiliyor buna da dikkat ederek) en az pompa basma yüksekliği kadar daha yukarda olması faydalı olur.

Açık sistemlerde pompaların dönüşe konulduğunda imbisatın da sirkülasyona   girmesinin önlenmesi için deponun en üst kattaki petek seviyesinden pompa basma yüksekliği kadar yukarıya kurulması hususu dikkate alınmalıdır.

Depoyu daha yüksek bir noktaya kldırmanıza engel bi durum varsa pompaları gidişe almanız gerekir.




Ragıp
Ragıp
18 Şubat 2013

Arkadaşlar şöyle bir sorunumuz var.\r
\r
Katı yakıtlı kazan dairemiz var.Açık imbisat mevcut iken borular çürümüş ve bunları iptal edip sistemi kapalı hale getirmişler.Bu durumda kapalı-açık hiçbir genleşme tankı yok.Basıncın kaç olduğunu bilen yok.Sistem çalışıyor,belki 5-6 bar basınç var.Tüm radyatörler ısınıyor. \r
Bize başka bir problem için bildirildiğinde duruma müdahale ettik,sisteme bir emniyet valfi taktık.Genleşme için geçici olarak 1/2'' boru ile güneş enerjisi hattına bağlantı yaptık.Statik basınç 1,5 bar gösteriyor.Isınınca 1,7-1,8 oluyor.Ancak son kattaki bazı radyatörler ısınmıyor.Genleşme için bağladığımız 1/'' boruyu iptal edersek ısınınca 4 bar civarında basınç görünüyor.Ve tüm radyatörler ısınıyor.\r
Acaba burada sorun nedir,nasıl çözebiliriz.?


ali orhun
ali orhun
22 Şubat 2013

1-Pompanızı kontrol ediniz. Pompanız yetersiz ise,bakım/onarım veya yenileme işlemini yapınız.Bu husus çok önemli değil.Ama gene de bir kontrol ediniz.\r
\r
2-Pompanız yeterli ise, o zaman yeni açık imbisat tankını sistemin en üst noktasına monte ediniz.Bu husus sizin sorununuzda 1.derece de önemli.\r
\r
Kolay Gelsin...


nkergun34
Uzman nkergun34
22 Şubat 2013

Bina kaç katlı? Kazan kapasitesi nedir? Kazanın işletme basıncı kaç? Birde açık genleşme tankı iptal edilip kapalı hale getirildiğinde kapalı genleşme tankı ilave edilmemiş mi? Kazan ısınınca genleşen su nereye gidiyor?\r





Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.