aytacsaricicek250
aytacsaricicek250
14 Mart 2012

TAŞ FIRINA ISITMA SİSTEMİ

İyi Günler Ben bi konuda yardımlarınıza başvuracağım.İki katlı bir bibanın alt katı taş fırın olarak kullanılıyor.Bu kata kömürlü kazan koymadan fırının ısısından faydalanarak suyu ısıtıp üst katlara petek yerleştirip ısıtabilir miyiz.Su tankını fırının üstüne yerleştirip yapabilir miyiz.Yardımcı olursanız sevinirim.Kırsal bölgede olduğu için doğal gaz imkanı yok yapılacak yerin.


maatonifi
Uzman maatonifi
14 Mart 2012

Bir taş fırına radyatörler bağlayıp bir mekanı ısıtacaksanız, o artık bir taş fırın değil, bir ısı merkezi olmuştur. Orada ekmek pişmez.


cello116
cello116
15 Mart 2012

İlginç bir düşünce fakat fırının üstünü yanaını vs kulanmaktansa uygun bir düznekle baca gazını kullanmak hem fırına zarar vermez hem atık olan ısıl enerjiyi geri döndürebilir.Yapılan tasarım baca çekişinide engeleyecek şekilde olmamalı.Dikatli özenli ve bilgili insnalarla yapılıcak bir çalışma bunu sağlayabilir.Fakt unutulmamalı ki bu yatırm bedeli bir konbiden daha pahalı bir çözüm olucaktır.


aytacsaricicek250
aytacsaricicek250
16 Mart 2012

Kombi yapılma imkanı yok o halde buraya en uygunu bi kömürlü kazan mı koymak olur.Fırının bacası ile kazanın bacasını ortak yapılmasında herhangi bi sakınca olur mu?


maatonifi
Uzman maatonifi
16 Mart 2012

İki farklı cihaz için ortak baca düşünülmemelidir. Bunu söylüyorum ama, tek cihaz için çok ince hesaplarla ve ince detaylarla inanılmaz titizlikle yaptığımız baca hesaplarının bence inanılmaz büyük açmazları ve çıkmazları da yok değil. Dünyada uğruna kafa patlatılan, bilgisayar programları yapılan bacaların, cihazın nominal gücüne göre korkunç titizlikle hesaplanmasına gerek olup olmadığını tartışmak gerek. Zira hiç bir cihaz nominal değerindeki güç ile çalıştırılmaz. İhtiyaçlara göre çok değişken güçlerde çalıştırılır. Isıtma amaçlı bir cihazı düşünün. Yıl boyunca dış ortam sıcaklığı 10 'C lerden başlayıp -20'C lere düşer ve tekrar 10'C lere kadar çıkar . Nominal gücün %20si ile (belki) %90 arsında değişen güçlerde kullanırız. Bu güç değişikliğini manuel ya da elektronik kumanda sistemleriyle yaparız. Baca çapı hep aynıdır. Bu kadar büyük değişiklik için bence MMO kitaplarında ikinci yol olarak yazılmış basit baca kesit hesabının (Doğalgaz için bile) yeterli hassasiyette olduğunu söylemek yanlış mıdır?\r
       Bu hesabı fazla abartmıyor muyuz?\r
Alın size güzel bir tartışma konusu.


cello116
cello116
16 Mart 2012

Can güvenliği riski olan her konuyu abartmak doğrudur.Bacada sızıntı olduğunda ben basit hesabı yaptım savunması sizi kurtarmaz gaz şirketi baca yetersiz der ve çekip gider.Kuralar , kanunlar bizlerin güvenliğiçin konmuştur.Ben yaptım oldu sadece başınızı belaya sokan bir yaklaşım olur.





maatonifi
Uzman maatonifi
17 Mart 2012

cello116 yazdı:
Can güvenliği riski olan her konuyu abartmak doğrudur.Bacada sızıntı olduğunda ben basit hesabı yaptım savunması sizi kurtarmaz gaz şirketi baca yetersiz der ve çekip gider.Kuralar , kanunlar bizlerin güvenliğiçin konmuştur.Ben yaptım oldu sadece başınızı belaya sokan bir yaklaşım olur.\r
\r
\r
\r
Yazdığım yazıyı, bir defada anlayamıyorsanız; birkaç defa okuyabilirsiniz. Ben bacadaki sızıntıdan, bacanın kalitesinden değil hesaplarından bahsetmiştim. Örneğin 200000 KCal/h kazan için 300 mm çapında bir baca projelendirdiyseniz, kazan 50000 KCal/h kapasite ile işletildiğinde baca bol gelmeyecek mi :) Madem baca çapı bu kadar büyük tolerans aralığında çalışacak, bu hassas hesap niye? Mühendislere "kıl düzelttirmek" için mi?




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.

Benzer Konular
dogalgazfirmalari.com