feyizu
feyizu
08 Mart 2012

Kalorifer kolon boru değişimi

Sevgili dostlar;

Geçmişte yazmış ve fikirlerinize danışmış bir meslektaşınız olarak bir konuda daha görüş ve önerilerinizi almak istiyorum:

Apartmanımız yaklaşık 25 yaşında açık imbisat depolu bir sisteme sahip,hemen her sene bir dairede ya bir kolon borusu ya da bir braşman borusu delinerek sıkıntı yaratır oldu.Biz de bu güz bu boruları komple değiştirelim ve kapalı imbisat deposu sistemine dönelim diye düşünüyoruz.Size sorum şu olacak; değişimde yeni nesil PVC boruları mı kullanalım yoksa eski yöntemdeki çelik borularımı kullanmak daha doğru olur.Konuyu hem işin kolayca yapılabilmesi hem ekonomisi ve de sağlığı açısından değerlendirerek yorumlarınızı yazarsanız bu bilgileri derleyip kat malikleri ile paylaşacağım.

Vakit ayırıp yanıt verecek dostlara şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum


meskin26
meskin26
08 Mart 2012

Arkadaşım PPRC boruyla yap geçsin yalnız folyolu kullanırsan daha iyi olur.Folyosuzlar zamanla esnekleşebiliyor.


mete kilic
mete kilic
08 Mart 2012

Apartmandaki daire sayısını ve kolon hattının kaç noktadan çıktığını belirtirseniz. Çıkacak boru çapına göre yorum yapmak daha doğru olacağını düşünüyorum.


feyizu
feyizu
09 Mart 2012

Apartmanımız 9 kat ve 18 daireli,kazan dairesinden yukarıya doğru her bir tarafta 5 noktadan kolon çıkışı var.Aşağıda 2 inç olan çıkışlar yukarı çıktıkça incelerek en üst katta 3/4 kadar düşüyor.Braşmanlar ise her katta 1/2 olarak döşenmiş.

Kazan çıkışları,pompa giriş çıkışları çok daha kalın,bilmiyorum onları da yenilemek gerekir mi?




akbaba
akbaba
11 Mart 2012

Merkezi sistemde karbonlu çelik boru (halk dilinde demir boru olarak söyleniyor) kullanmanızı öneririm. PPRC boruların uzaması çelik borulara göre daha fazladır. 9 kat x3 m= 27 m. mesafede ciddi bir uzama yapar. Bu nedenle kolon borularında (kelepçe ile bağlansa bile) esnemeler oluyor ve göze hoş görünmüyor.

Tesisatınızda yakıt olarak kömür kullanıyorsanız kapalı genleşme deposu kullanmanız tehlikeli olabileceği için önerilmez.




mete kilic
mete kilic
12 Mart 2012

Cam elyaf takviyeli boru kullanabilirsin. Yakıt olarak  kömür kullanıyorsanız kapalı genleşme deposunu bende tavsiye etmiyorum.

 




feyizu
feyizu
12 Mart 2012

Kazanımızı uzun yıllar evvel doğalgaza değiştirdik..

İşleme kolaylığı açısından metal olmayan boruların kullanılması daha pratik gibi görünüyorsa da kullanılacak boruların et kalınlığı nedeniyle aynı iç çapı verecek PVC boru daha kalın olacak..ya da sökülen borunun yerine örneğin 2 inç boru yerine dış çapı 2 inç gelen boru kullanıldığına şahit oldum ki (kazan dairesinde patlayan bir boru değişirken böyle bir uygulama yapılmış,ancak bu kolondan beslenen radyatörlerde en azından bizim katta " 3.kat" da ısnmamam gibi bir sorun yaşamadığımızı da belirteyim bu arada) bu da kesit daralması demek...böyle bir durumda da sirküle edilebilen su miktarında azalma olacak herhalde.

Bu konularda yorum yazabilecek dostların fikirlerine ihtiyacım var.




nkergun34
Uzman nkergun34
12 Mart 2012

Geçen yaz 7-8 katlı 15-16 daireli bir binanın kalorifer borularını değiştirdik. Bodrum kattaki yatay boruları kosva vanalara kadar aynı çapta siyah boru ile değiştirdik. Dik çıkan boruları ve radyatör bıraşmanlarınıda mevcut demir borunun bir üst çapında PPRC boru kullandık. Şuana kadar problem yok. Eğer PPRC boru ile yaptırmayı düşünürseniz boru markası çok önemli. Her marka PPRC boruda iyi sonuç alamayabilirsiniz.

Kolay gelsin




engineer_84
engineer_84
13 Mart 2012

Folyolu PPRC Boru kullanmanızı tavsiye ederim , bu durum da borular da ki uzama miktarı min. seviyelerde kalacaktır , bu şekilde yeterli sayıda uygulanacak kelepçeler ile sağlıklı bir imalat oluşur.Ayrıca malzeme maliyeti ve işçilik kolaylığı açısından birde gerektiğinde tadilat kolaylığı da sağlayacağından tavsiyem Folyolu PPRC boru olacaktır.




Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.